Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Ρέντσι ζητά τη διεύρυνση της ΕΕ και να ξεπεραστεί το «Δουβλίνο II»



«Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη, διότι τα δίκια της θα εξαφανισθούν», τονίζει ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε επιστολή του προς την εφημερίδα La Reppublica. Ξεκινώντας και τελειώνοντας με την προσφυγική κρίση και κυρίως τον ρόλο της Ευρώπης πριν και μετά το προσφυγικό κύμα, ο ιταλός πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ και ζητά να ξεπεραστεί το «Δουβλίνο II».

Ο Ρέντσι αναφέρεται στον τραγικό θάνατο του μικρού Αϊλάν, στους μετανάστες που βρέθηκαν νεκροί μέσα σε φορτηγό στην Αυστρία, αλλά και στο Καλαί, για να διαπιστώσει ότι «μέσα σε λίγες ημέρες άλλαξαν όλα».

«Δεν είναι κινηματογραφικό έργο. Είναι γυναίκες, ηλικιωμένοι, παιδιά. Δολοφονημένοι, πνιγμένοι από τους δουλεμπόρους. Τους είδαμε να πεθαίνουν στη Μεσόγειο. Και σώσαμε χιλιάδες ζωές με το Πολεμικό Ναυτικό μας, την Ακτοφυλακή, τους εθελοντές μας», επισημαίνει ο ιταλός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Ρέντσι, η διεθνής κοινότητα και η Ευρώπη υποτίμησαν το βάρος των πρωτοβουλιών τους στη Συρία και στη Λιβύη. Και συγχρόνως υπερτίμησαν την ικανότητά τους να οικοδομήσουν ένα μέλλον στις περιοχές αυτές.

Ο ιταλός πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχίζοντας από τη Σερβία και την Αλβανία, ζητά να ξεπεραστεί το «Δουβλίνο II» και υπενθυμίζει ότι κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να υποδεχθεί ένα ποσοστό προσφύγων όμως παράλληλα θα πρέπει να οργανωθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της οι επαναπατρισμοί όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι και δεν το λένε μόνον οι εφημερίδες ή η πολιτική. Το βλέπουμε όλοι μας κάθε ημέρα. Ή ξαναβρίσκει τα ιδεώδη της συνύπαρξης των μελών της ή μετατρέπεται σε μια βαρετή πολυκατοικία με στείρους και αφηρημένους κανόνες», σημειώνει ο ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ρέντσι δηλώνει «περήφανος για τον τρόπο με τον οποίο στην Αυστρία, στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, οι ευρωπαίοι συμπολίτες μας, οι ευρωπαίοι, αδέλφια μας, υποδέχθηκαν άλλα αδέλφια, τους πρόσφυγες» και υπενθυμίζει ότι «η Ιταλία το κάνει εδώ και μήνες».

Πήγη : tanea.gr